Kávé fajták, amelyek meghódították a világot! Arabica vagy robusta legyen?
Országunkban a kávézás szinte olyan, mint egy kellemes szeánsz. Van, aki egy lépést sem tesz meg reggeli eszpresszója nélkül, mások egy nap 4-5 csészényi itallal sem érik be, megint mások pedig délután a barátok társaságában élvezik ki egy nagy pohár jegeskávé csodáját. Számtalan módon el lehet készíteni, a kávé fajták azonban nagyban befolyásolhatják a végső ízélményt.
Nézzük meg, hogy a világ két legsikeresebb típusa között melyek a legfontosabb különbségek!
Arabica, a kávé fajták kiválósága
A kávé szerelmeseinek valószínűleg ismerősen cseng a név, hogy Arabica és nem is véletlenül. Ez a típus a világ talán legrégebbi és legnépszerűbb kávéja: a bolygó éves fogyasztásának körülbelül 60-70%-át teszi ki, annak ellenére, hogy a termesztése közel sem mondható egyszerűnek.
Cserjéje 3-4 méter magasra képes nőni, de csakis ideális körülmények között. Az Arabica kávé termesztéséhez az 1200 méteres magasságban fekvő hegyvidékek a tökéletesek, de 2000 méterig még képes termést hozni. Nem kedveli a direkt napsütést, de viszonylag magas a vízigénye, ezek a tények pedig újfent kihívás elé állítják a termesztőket.
Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az Arabica cserje ellenálló képessége alacsony, így könnyen megtámadják a kártevők és a betegségek is.
A kávészemek éréséhez körülbelül 7-9 hónap szükséges, a végső ízélményt azonban számtalan tényező befolyásolja.
Mitől lett ez a kávé fajta ennyire népszerű?
Az Arabica kávé magasabb cukortartalmának köszönhetően édesebb, lágyabb, selymesebb, mint a Robusta. Íze gyakran hordoz csokoládés, karamellás és enyhén gyümölcsös jegyeket, aminek hála nem csak a hagyományos kávékhoz, hanem desszert kávékhoz és jeges különlegességekhez is tökéletes. Ahogy korábban már említettük, az ízét több tényező is befolyásolhatja: ilyen a talaj minősége (jó példa erre a vulkanikus talajok jelentette különbség), a páratartalom, az eső mennyisége, sőt, még a napfényes órák száma is.
Egy azonban biztos: Az Arabica kávék képesek megadni az igazi, illatos kávéházi élményt, amire mindenki vágyik!
Miben más a Robusta kávé? Mi a különbség?
A robusta cserjék magasabbra nőnek és nagyobb a terméshozamuk is, mint az Arabica cserjéké, ezáltal pedig a kávészemek is jóval alacsonyabb áron érhetők el. A növény erősebb, ellenállóbb és jól viseli az alacsonyabb tengerszint feletti magasságot is. Ennek a cserjének nem okoz gondot a sok napsütés és a páratartalom változását is jól kezeli. Összefoglalva: könnyebb a termesztése, mint a korábban említett társáé.
Mivel ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek, kevesebb az esélye annak, hogy az ültetvényeken vegyszerek használatára kerüljön sor, ugyanakkor az alacsonyabban fekvő területek természetes élővilágát gyakran károsítja a nagymértékű termesztése.
Koffeintartalma magasabb, mint az Arabicáé, így erősebb kávé készíthető belőle.
Miért nem annyira közkedvelt, mint az Arabica?
Alacsonyabb cukortartalma és magasabb koffeintartalma erőteljesebb, fanyarabb ízt eredményez: önmagában a legtöbb fogyasztó számára nem olyan finom, mint az Arabica. Hiányzik belőle a lágy, csokoládés íz és inkább a keserűsége dominál, ezért leginkább eszpresszó készítéséhez alkalmas.
Annak ellenére, hogy közel sem szeretik annyian, mint az Arabicát, a gyártók gyakran használják, ugyanis különlegesebbé, érdekesebbé, nem mellesleg pedig élénkítőbbé teszi a kávét. A szakemberek által kialakított Arabica-Robusta keverékek sok esetben kellemesebb élményt nyújtanak, mint a 100% Arabica italok.
Webáruházunkból rendelhet 100%-ban Arabica kávékat és Arabica-Robusta keverékeket is, hogy mindenképpen megtalálja kedvencét. Jura kávégépeinkben pedig olyan italokat készíthet, mintha csak egy elegáns kávézóban ülne!